Четвер, 28.03.2024, 23:00
Вітаю Вас Гість | RSS

Вчимося читати (Шелестова Людмила)


   НОВИЙ САЙТ!

   https://www.shelestova.com.ua/


Форма входу

Головна » 2014 » Березень » 27 » Сприйняття світу: оптиміст чи песиміст
21:01
Сприйняття світу: оптиміст чи песиміст

Сприйняття світу: оптиміст чи песиміст

Напевно, ви чули давню мудрість про півсклянки води: хтось, побачивши її, скаже, що вона напівповна , а хтось - що вона напівпорожня .

Саме так ми сприймаємо і події свого життя. Оптимісти спираються на хороші спогади, неприємності вважають випадковістю і вірять у краще майбутнє. Песимісти ж, навпаки, плекають у пам'яті погане, успіхи сприймають як випадкове непорозуміння і здатні отруїти собі життя, заздрячи сусідові.

 

Наші діти поступово переймають  від нас наші погляди на світ.

Немовля, за умови, що його люблять близькі, здатне задовольнятися малим. Його засмучення швидко проходить. А ось у дітей старшого віку приводів для переживань значно більше. Є діти, які  переживають: з приводу програшу у змаганнях, недостатністю уваги з боку вчителя, неможливості  отримати бажану іграшку або модний светр тощо. Невдоволення оточуючими нерідко пов'язано з низькою самооцінкою, що породжує апатію.

Варто вчити дітей позитивно дивитися на світ і відшукувати позитив там, де це тільки можливо. Як кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. У будь якому випадку, труднощі приносять нам позитивний досвід, загартовують, додають рішучості і відповідальності.

Запропонуйте дитині таку вправу: на кожну неприємну ситуацію знаходити по 5-10  «проте…». Головне в цьому пошуку «проте» - вміння ставитися до своїх промахів і невдач з почуттям гумору. Наприклад, ось які варіанти «проте…» можуть бути:

- Проте тепер ти зрозумів, наскільки важлива для тебе ця дружба.

- Проте ти тепер знаєш, що сварка може статися із-за дрібниць.

- Проте тепер ти знаєш, як це неприємно.

 

Виросте з дитини оптиміст чи песиміст, залежить також і від того, як вона буде оцінювати свій минулий життєвий досвід. Виявляється, не так уже й важливо, що насправді з нами відбувалося в дитинстві. Важливо, якими ці події залишилися в нашій пам’яті.

Наприклад, якщо ваша дитина прийшла із садочка нещасна і заплакана, варто не лише приголубити і втішити її, що допоможе згладити цей епізод в пам’яті малюка. Важливо допомогти дитині стати більш емоційно зрілою і виражати свої почуття словами.

Почніть із запитань: що сталося, де, коли і хто був поруч? Обговоріть з дитиною почуття, які вона переживає. Поділіться власним досвідом. Підкажіть, що поразки нерідко обертаються перемогами.

 

З дитиною може статися неприємність, яку не можна ігнорувати об’єктивно чи з педагогічних міркувань. Наприклад, мало хто з дітей ніколи в житті не обманював або не брав чуже, не бився і не сварився з друзями. Потрібно і для цієї історії знайти місце в життєвому досвіді дитини. Знайти причину, пояснити, що таке бувало з багатьма людьми, розглянути всі варіанти наслідків, з’ясувати, чи дійсно все так жахливо. Нещасливій події в пам’яті краще причепити ярлик рядової.

Вчіть дитину накопичувати життєвий досвід. У важкій ситуації не лякатися, а згадувати, що всі попередні неприємності закінчувалися, і все якось влаштовувалося. Тоді з кожним новим випробуванням її впевненість у собі буде міцніти  а самооцінка зростати.

 

Джерело:

http://adalin.mospsy.ru/l_03_00/l_030105.shtml

Переглядів: 631 | Додав: Shelestova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Оптові ціни

Вчимося Читати 1,2:
від 10 шт. 180 грн/шт.
від 20 шт. 178 грн/шт.
від 30 шт. 175 грн/шт.
від 40 шт. 173 грн/шт.
від 50 шт. 170 грн/шт.

Ми на Facebook
Організація свят

Copyright MyCorp © 2024
Використовуються технології uCoz